Naši studenti a čínská jídla
Catherine: Hot Pot v restauraci je zážitek
Autorkou tohoto blogu je bývalá studenka LTL, Catherine. Děkujeme, že nás nechala nahlédnout do svého života v Pekingu.
Dnes (psáno v září 2019) jsme s pár spolužáky vyrazili do restaurace známé přípravou výborného sečuánského Hot-Potu.
Už stoly byly zvláštní – každý měl totiž uprostřed velkou díru určenou na vodu.
Ta je buď vařící, nebo naopak ledová, ale vždy různě dochucená kořením a vy si do ní přidáváte maso, zeleninu, nudle, zkrátka vše na co si vzpomenete.
Číšník nám všem přinesl bryndáky. Myslím, že když viděl partu lidí, kteří rozhodně nejsou z Číny mluvit lámavou čínštinou, došlo mu, že co se hotpotu týká, jsme opravdu nováčci.
Nejdřív jsme se vydali k samoobslužnému baru, kde jsme si každý nabral rýži, ovoce, nebo cokoli jiného (výběr byl obrovský), na co jsme měli chuť. Proč rýži a ovoce? Některé chutě jsou hodně výrazné, a změna je fajn. Hotpot je hodně o míchání chutí, takže je to docela dobrý nápad.
Usadíme se ke stolu a servírky a číšníci začnou nosit mořské plody, zeleninu, na milimetrové nudličky nakrájené jehněčí i hovězí, miniaturní vejce, houby… Všechno se to nahází do vody a pak zbývá jen čekat.
Bylo to prostě báječné.
Číšníci nám neustále nosili další a další jídlo a my jedli a jedli dokud jsme neuznali, že jsme tak plní, že nedojdeme ani domů.
Trvalo to ale překvapivě dlouho. Dobří studenti všechno dělají poctivě, ne?
Na přání pořadatelky celé akce přišel ke stolu i mladý muž, který nám názorně předvedl, jak se vyrábějí typické dlouhé čínské nudle.
Je to umění, tak to tedy působilo na mě. Není lehké z pětikilového těsta vyrobit tenké a dlouhé nudle.
Všimněte si extrémně dlouhých hůlek. Nejdřív jsme mysleli, že je to vtip, nakonec se ale ukázalo, že délka má svůj důvod.
Je totiž mnohem pohodlnější vytahovat něco z hrnce ve stole a nemuset se při tom opařit, což by se s normálními hůlkami stalo.
Náš mladý mistr začíná s postupným natahováním padesáticentimetrového (fakt!) těsta, následně s ním točí nad hlavou jako kovboj lasem a hodí ho rovnou do hrnce v našem stole!
Přidejte k tomu všemu ještě rozhovory se studenty z celého světa a máte recept na perfektní večer!
Děkujeme Catherine von Dennefeld, která chodila do LTL v Pekingu na podzim 2018, za krásné popsání čínské tradice. Přejeme hodně štěstí ve studiu čínštiny!